16 september, 2023

Nu har jag prövat på handboll och tankar om KHK

Av Håkan Jartelius

God förmiddag

I går kväll så var det premiär i SHE mellan Karlskrona och Anmo och vilken publikfest det blev till en början. Brinova Arena fick ett nytt publikrekord på 2669 och jag tror att 90% hade höga förväntningar på hemmalagets afton men de hade glömt en sak och det var att bortalaget ville ha ett finger med i spelet de med och de övriga 10% i publiken hade höga förväntningar på bortalaget Anmo hade bestämt sig för att förstöra kvällen för oss i Karlskrona, de gick upp till en 4-0 i början av matchen och enligt mig så kontrollera dem matchen tills domaren blåser av och då visade jumbotronen 27-31 och resultatet var rättvist.

Tro det eller ej, jag kan faktiskt säga att det var rättvist för jag var faktiskt på plats i Brinova Arena även fast jag trodde att jag inte skulle gå på premiären, eftersom KHK spelade match uppe i Nybro under fredagskvällen, vi tar det från början. Om sanningen ska fram så hade jag tänkt att kolla på Nybro-KHK men i förra veckan hade jag fått reda på att matchtiden hade flyttats från 19.00 till 20.30 och jag började fundera, ja du Håkan, om du åker upp till Nybro så är du inte hemma förrän midnatt eller vad man ska säga, så jag tänkte, är det verkligen värt att komma hem så sent för en träningsmatch, en match som inte betyder någonting och nu när jag är ärlig så kan jag fortsätta att vara ärlig. Nybros försäsong har varit jättebra om man läser på sociala medier, inte vad lagets supportrar utan neutrala matchreferat säger samtidigt som KHKs försäsong har varit lite upp och ned så tänkte jag att Nybro kommer vinna det här lätt, men så är det i träningsmatcher, där är inte resultatet det viktiga och därför tänkte jag att jag går på en match som betyder något, dessutom har jag en gammal vän som har spelat handboll på det glada 80 och 90-talat, han får rätta mig om jag har fel, som har tjatat på mig i över tre år att jag ska gå på en handbollsmatch så jag tänkte att jag överraskar honom om det skulle finnas några biljetter kvar. Jag tog kontakt med min kompis så efter någon timme så kom beskedet att det fanns biljetter kvar och då tänkte jag att jag lika gärna kunde överraska honom med att gå på matchen och försöka få liv i mitt handbollsintresse.

Jag och Magnus ”lappen” Persson, en gammal storspelare i IFK Karlskrona och vän till mig

Om man bortser ifrån matchens resultat så var jag lite nyfiken på att gå på handboll för det var första gången på ungefär 25 år sedan jag var i gamla idrottshallen och kollade på handboll sist. Jag mötte upp min polare innan matchen och hade en mycket trevlig stund men efter det så försvann all nyfikenhet inom mig, redan efter 5 minuter av matchen så tänkte jag, Håkan, handboll är ingenting för dig, jag hade väldigt svårt att få upp min puls under matchen för om Karlskrona gjorde mål hann man inte jubla klart innan bortalaget hade gjort mål. Det är bara att inse att mitt intresse för ishockey sitter väldigt djupt i hjärtat på mig, men det kommer säkert bli några fler handbollsmatchen men bara några här och där, jag hoppas att något handbollslandslag kommer att ha några fler landskamper i Karlskrona för då ska jag ge handbollen ett nytt försök och ge handbollen en chans att va på plats och inte framför tvn.

Men däremot tror jag att gårdagens publiksiffra i Brinova Arena kommer att bli väldigt svårt att överträffa även om man räknar in NKT Arena, KHK har visserligen som målsättning att ha 3454 åskådare på sin premiär hemma mot Borås, men personligen har jag väldigt svårt att tro att de kommer slå handbollens premiärpubliksiffra, om vi ska vara ärliga så har hockeyintresset i Karlskrona svalnat av ganska rejält. Mitt tips till KHK är att de måste ut och marknadsföra matchen mer utanför sociala medier exempelvis, ut med spelarna på stan eller på Amiralen med lite fribiljetter till barn för om barnen får fribiljetter så måste föräldrarna följa med, ett exempel till, gör som andra lag gör, alla ungdomar utan 18 år går in gratis på alla matcher. Sluta upp att vara giriga och var lite givmilda i stället för det får man igen i kafeteria eller i kiosken eller i restaurangen.

Vi måste inse att det har blivit dyrare med allt i samhället, visst man behöver få in alla pengarna man kan få men man kan göra det lite smartare, till exempel sänka biljettpriset med 20-30 kronor eller till och med en femtiolapp för jag tror på min teori, ju billigare pris desto mer publik i arenan