12 oktober, 2021

Hur smart kan man va eller inte?

Av Håkan Jartelius

God förmiddag

Det är lite komiskt och mycket parodi i Hockeyettan nu, alla klubbar i Hockeyettans organisation har skrivit på ett avtal för tv-rättigheter förutom två klubbar. Om det är två klubbar som inte vill skriva på avtalet så måste det finnas något som inte stämmer, nu sitter inte jag på all fakta men till och med en lekman som jag inser ju att det är något som inte är rätt.

Det som jag skriver nu är mina egna tankar och åsikter och inte någon klubbs eller någon annan styrandes åsikter. Jag har räknat lite på morgonen, om jag förstår det rätt så om man skriver på avtalet så får man 250 tusen på en säsong, visst kollar man lite snabbt på det så är det väldigt bra, men går man in på detaljer så är det många detaljer som inte är så himla bra. Visst man får en kvarts miljon men då måste man köpa in egen utrustning för att filma och betala personal för det ingår inte i avtalet och alla vet ju att kamerautrustning inte är billigt och så måste man ha teknik som gör att man kan visa repriser och då kan man inte ha ett vanligt program, nej då måste man ha lite mer avancerade saker. Så hur mycket är det här tv-avtalet värt egentligen. Vi räknar, om ett lag går hela vägen så är det ungefär 30 hemmamatcher och räknar man 250 tusen delat på 30 så blir det ungefär 8 300 per hemmamatch. Sen ska man lägga till att man har nästan lika många bortamatcher så i princip så får man bara 4 tusen per match i det avtalet. Det är ju horribelt för äter upp alla kostnaderna för tv-utrustning och personal. För om en privatperson köper en biljett för att streama matchen så kostar en biljett 119 kr och sen finns det ett månadsabonnemang för 299 kr för alla matcherna i ettan och då ska dom här pengarna delas på alla klubbarna i ettan. Nu leker vi med tanken, om en klubb har sina egna rättigheter och säljer matchbiljetter på nätet för samma priser så får man man in alla intäkterna för alla hemmamatcherna till sitt eget kapital. Låt oss säga att 200 personer beställer matchen för 119 kr, jag tycker att det låter väldigt rimligt att 200 personer gör det, så vi räknar på 200. 200 gånger 119 blir 23 800, alltså ungefär tre gånger så mycket mot vad tv-avtalet ger, det säger ju sig själv att tv-avtalet är alldeles för dåligt. Inte ens i min vildaste fantasi kan jag inte begripa att alla klubbar i ettan utom två klubbar har skrivit på det här, har man haft en stor sommarfest för alla klubbarna med fri bar och sen fram mot småtimmarna har man tagit fram avtalet och fått väldigt många underskrifter och det var bara två personer som var tillräckligt nyktra för att haja till att det här stämmer inte.

Så jag skulle vilja se hur Örnsköldsvik och Mörrum och alla andra klubbar som ställer sig bakom de här klubbarna, hur de ser på tv-avtalet för till och med mitt syskonbarn som är 4 år hade nästan reagerat på samma sätt som jag gör när jag kolla på alla detaljer i avtalet och det säger ganska mycket.

Tack för mig och vi ses i arenan imorgon, med eller utan Mörrum på isen. Mitt tips är att vi vinner matchen med 5-0 om inte Mörrums ordförande vaknar upp ur drömmarnas värld