24 januari, 2021

The man behind the camera

Av Håkan Jartelius

God kväll

Jag är nyss hemkommen ifrån NKT Arena och slängt i mig en semla för att stilla min hunger lite så jag kan göra det här inlägget så bra som möjligt innan jag gör fläskfilé och pasta med någon hemmagjord pastasås till det. Jag ställer mig vid spisen efter jag har gjort det här inlägget….. Nu till det viktiga, efter mitt förra inlägg så fick jag ett önskemål om att jag skulle intervjua Per Månsson som den här säsongen har gjort många intervjuer till KHK-tv, han lägger ned många timmar med att serva våra fans med intressanta intervjuer. Jag tycker det var en bra idé att lyfta fram han så begav mig till NKT Arenas katakomber för att leta reda på Per i samband med eftermiddagsmatchen där vi tog emot Skövde, mer om den matchen behöver vi inte skriva om här… Resultatet av intervjun ser ni här nedanför.

Ha en trevlig läsning och på återseende
Ja du Per för mig dök du upp i arenan från ingenstans lite som hackspetten i Kalles jul fast lite mindre retfull. Hur kommer det sig att du blev klubbens nyhetsankare om man kan säga så?

Det var väl egentligen en ren slump att jag halkade in på det här spåret. Jag flyttade tillbaka till Karlskrona från Malmö i Juni och kom då i kontakt med Carina, Stefan, Suss och Pär-Ola i Workshopgruppen. Jag har alltid haft ett sug för att göra något för klubben i mitt hjärta och just den mediala biten har alltid intresserat mig. Så jag blev inbjuden på ett möte och diskuterade där med gruppen om att jag kunde göra lite intervjuer om ingen annan ville. Så blev det, och sen har det bara rullat på. Det tar mycket tid, men det är otroligt roligt!Har du spelat ishockey någon gång eller vad har du för relation med ishockeyn innan du började med det du gör idag?

– Min relation till hockeyn sträcker sig tillbaka till barndomen. Jag har aldrig spelat hockey på någon seriös nivå, men vi var ett gäng ungar under barndomen som spelade mycket landhockey, innebandy och samlade på hockeykort.

I ett senare skede livet när jag var 21 så gick min mamma bort i cancer 2010. Då blev hockeyn här i stan, min och mina yngre bröders räddning kan man säga. Vi började gå på varje match och fick en sådan otroligt härlig känsla av gemenskap med alla människor man mötte i arenan. Så hockeyn är och kommer alltid vara en väldigt viktig del i mitt liv.

Vart är du uppväxt?

– Jag är uppväxt i Torhamn. Jag bodde där till jag var ca 18 och sen testade jag att flytta till Skåne några år. Karlskrona har alltid varit staden i mitt hjärta och det är här jag känner mig hemma.


När du inte är i arenan, vad gör du då?

– När jag inte är i arenan så jobbar jag på Biltema här i Karlskrona. Fantastiskt ställe att jobba på med underbara kollegor och kunder. Sen har jag ju en brinnande passion för musik. Jag spelar i band med fyra av mina fem bröder. Så när tillfälle ges så sitter jag antingen hemma och spelar in egen musik, eller för oväsen med bröderna i replokalen ute i Jämjö.

Har du någon erfarenhet av att intervjua folk sedan innan?
– Inte någon erfarenhet så direkt. Men jag är väldigt social och nyfiken. Jag gillar att bjuda på mig själv också. Så ibland känns det som att jag intervjuar alla människor jag träffar haha! Men det är ett kul sätt att lyfta fram personligheten bakom ett ansikte.


Har du fria händer om vem du ska intervjua eller är det direktiv ifrån klubben?

– Jag kan ärligt säga att jag har helt fria händer. Klubben kan komma med något önskemål då och då. I mån av tid så försöker jag göra allt som jag blir frågad om att göra. Jag brukar försöka tänka lite över vad jag själv skulle vilja se och höra. Jag har alltid gillat det KHKTV gjort och försöker bära fanan vidare så gott jag kan.

Så klubben har verkligen gett mig ett förtroende som jag värderar väldigt högt.

Hur förbereder du en intervju?

– Jag brukar försöka göra ett dokument med frågor som jag kan utgå ifrån. Det är alltid bäst att vara förberedd. Sen kan det komma en del spontana frågor ibland. Research om en ny spelare är också viktigt för mig. Jag vill veta så mycket som möjligt innan jag träffar en spelare eller ledare. Så det blir en del googlande innan det är dags för intervju.Om du skulle välja en hockeyspelare i hela hockeyvärlden, vem skulle du helst vilja intervjua?

– Oj, bra fråga! Jag har ju mina gamla målvaktsidoler från barndomen som jag i så fall skulle vilja intervjua. Det skulle ju vara otroligt häftigt att få sitta ner och snacka med exempelvis Dominik Hasek. En av de coolaste målvakterna jag kan komma på. Så det vore häftigt.


Hur många omtagningarna har du fått göra i samband med den märkligaste intervjun du någonsin har gjort?

– Jag har haft några extremt roliga inspelningar under hösten kan jag säga. Men det finns ju ett par stycken av spelarna i herrlaget där man kan räkna med en del omtagningar. Ett utav avsnitten till julkalendern exempelvis, som då skulle bli ca 1 minut, tog ungefär en kvart att spela in pga omtagningar. Jag vill inte hänga ut någon, men det är en av våra nuvarande backar haha!

Tror du att KHK går upp i Allsvenskan den här säsongen?

– Ja, jag tror stenhårt på det här gänget. Jag har ju turen att kunna få träffa spelarna och höra deras tankar och deras snack under match och träning. Det är ett väldigt gott gäng som stöttar varandra och visar en fantastisk energi. Sen att det blir dippar under seriens gång måste man räkna med. Det finns all potential att gå hela vägen. Vi som fans måste bara visa att vi tror på dom också!

Vem bjuder på sig mest i laget?

– Det finns faktiskt en hel del som vågar bjuda på sig själva. Men om jag ska välja en av dom som bjuder på sig själv mest så är det nog Jesper Solomon Frisell. Alltid kul med lite Karlskrona-tugg innan och efter intervjuerna haha!

Men det finns många härliga individer i detta gänget!


Per intervjuar Linus Skager efter matchen mot SkövdeTack för denna pratstunden, Per!